Chef’s Special: restaurant MOS Amsterdam

Patron Cuisinier Egon van Hoof: “Kwaliteit staat bij ons hoog in het vaandel en daar moet een leverancier naadloos bij aansluiten. En dat doet Den Hertog!”

We zijn op bezoek in de keuken van restaurant MOS in Amsterdam. Hier staat Egon van Hoof aan het hoofd van een gedreven keukenbrigade. Egon is in 2015 gestart met zijn sfeervolle restaurant aan het IJ. Na anderhalf jaar ontving het restaurant zijn eerste Michelin ster. We zijn benieuwd naar zijn verhaal en zien ondertussen een fantastisch gerecht ontstaan.

Restaurant MOS bestaat uit drie vides met een totale capaciteit voor tachtig gasten. We (red.) zijn aangenaam verrast door het warme interieur met chique accenten, maar ook door de relaxte ambiance. Zo heeft elke vide zijn eigen sfeer en kleur.

Egon: “vanaf elke tafel heeft men een prachtig uitzicht op de altijd levende rivier het IJ en de A’DAM toren. MOS is namelijk gelegen op het schiereiland het IJdok. Op een kleine tien minuten lopen vanaf Amsterdam Centraal. Op ons terras kan er tijdens zonnige dagen buiten geluncht en gedineerd worden. Mooier kan het bijna niet!”

Egon: “bij MOS Amsterdam gaat het om de totale beleving, alles moet kloppen. De sfeer, het eten, de service en de locatie samen vormen keer op keer een unieke belevenis. Zowel voor onze gasten als voor onszelf.”

Sinds de deuren van MOS open gingen, hebben compagnons Henry van Pattiweal van Westerloo en Egon van Hoof hun restaurant zien uitgroeien tot een thuis. Een thuis voor terugkerende gasten, werknemers en voor elke nieuwe gast.

Egon vervolgt: “dit is waar het bij MOS omdraait; iedereen moet zich er goed voelen. Heerlijk genieten van spectaculaire gerechten en een goed glas wijn. Je laten bedienen in een fijne informele sfeer. Mede hierdoor zijn wij bekroond door Michelin met een ster.”

Egon verteld: “de keuken van MOS heeft een Franse basis. Maar we laten ons inspireren door ingrediënten uit de hele wereld. Hierdoor ontstaan vaak mooie en spannende gerechten die terug te vinden zijn op onze menukaart.

“Tijdens de lunch voeren wij een vier of vijf gangen menu. Tijdens het diner kunnen gasten kiezen voor vijf of zeven gangen. Maar onze gasten kunnen ook à la carte genieten van de gerechten. Voor de mensen die graag vegetarisch en veganistisch eten hebben wij een apart menu voorbereid. Voor elk wat wils.”

Egon werkte voordat hij MOS begon al zo’n 12 jaar met Den Hertog bij andere restaurants. “Ik ben altijd tevreden geweest en dan is het ook logisch dat je met zo’n leverancier blijft werken. Kwaliteit staat bij ons hoog in het vaandel en daar moet een leverancier naadloos bij aansluiten. En dat doet Den Hertog! Ze leveren top kwaliteit producten en hebben een zeer breed assortiment. Plus de continuïteit en prijs/kwaliteit verhouding zijn uitstekend.”

Speciaal voor ons heeft Egon het volgende gerecht bereidt: in beurre noisette geroosterde bloemkool met ansjovis, en een vinaigrette met baharath en forelkuit. Een waar feest op het bord!